Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2013 se stal

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2013 se stal

Ondřej Buddeus za knihu Rorýsy (Fra)

Porota:

  • Markéta Hejkalová (předsedkyně poroty), nakladatelka a spisovatelka
  • Tomáš Kubíček, vedoucí katedry bohemistiky FF UP v Olomouci
  • Milan Ohnisko, básník a editor
  • Marek Šindelka, spisovatel
  • Michal Škrabal, překladatel a redaktor časopisu Tvar

Cena Jiřího Ortena 2013 - užší nominace: Ondřej Buddeus: rorýsy, Tomáš Gabriel: Tak černý kůň tak pozdě v noci, Jaroslav Žváček: Lístek na cestu z pekla

Nominaci proměnil ve vítězství Ondřej Buddeus.

Ondřej Buddeus

Vystudoval skandinavistiku a translatologii na FF UK. Je šéfredaktorem časopisu Psí víno. Překládá z němčiny a norštiny (Jan Erik Vold, Christian Futscher, Josef Winkler aj.). Vydal sbírku textů 55 007 znaků včetně mezer (2011) a knihu Orangutan v zajetí má sklony k obezitě (s Alžbětou Skálovou a Martinou Kupsovou, 2011), za které byl v roce 2012 mezi třemi nominovanými na Cenu Jiřího Ortena 2012.

Rorýsy

Buddeusova sbírka rorýsy je silná už jen tím, jak je výrazově pestrá — aniž by ovšem tvořila žánrovou tříšť. Naopak, z každé básně je zřejmé, že autor má hru s křížením žánrů pevně v rukou. Obzvlášť působivé jsou mnohovýznamové hry s rozhraním (zrcadlením, přibližováním a prolínáním) uvnitř plochy básnického textu. I rozličných dalších vizuálně-sémantických her s textem najdeme v rorýsech mnoho a je třeba zdůraznit, že zde nemají funkci pouhého dekorativního epifenoménu, nýbrž jsou neoddělitelnou součástí půdorysu celé knihy. Jsou to hry objevné, svěží a zábavné i při opakovaném čtení.
Autor je nápaditý, konceptuálních možností využívá neotřele a v sympatické snaze o neprobádaná území celou tuto hru snad i posouvá někam dál; možná i k lehce pobavenému úsměvu nad ní samou.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace