Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2010 se stal

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2010 se stal

Jan Těsnohlídek ml. za knihu Násilí bez předsudků (Klub přátel Psího vína)

Porota:

  • Petr A. Bílek, ředitel ÚČLLV na FF UK (předseda poroty)
  • Petra Hůlová, spisovatelka
  • Jindřich Jůzl, šéfredaktor Odeonu
  • Pavel Kosatík, publicista a spisovatel
  • Jiří Peňás, publicista

Cena Jiřího Ortena 2010 - užší nominace: Jan Němec: Hra pro čtyři ruce, Jan Těsnohlídek ml.: Násilí bez předsudků, Kateřina Tučková: Vyhnání Gerty Schnirch

Nominaci proměnil ve vítězství Jan Těsnohlídek ml.

Jan Těsnohlídek ml.

Narozen v Havlíčkově Brodě roku 1987. Většinu života prožil v Krucemburku, městysu poblíž Žďáru nad Sázavou. Psát začal během studií gymnázia K.V.Raise v Hlinsku.
Byl několikrát oceněn v řadě literárních soutěží (Ortenova Kutná Hora, Hořovice Václava Hraběte). Po ukončení střední školy pracoval v knihkupectví Vysočina v Havlíčkově Brodě. Poté se přesunul do Prahy.
Jeho básně byly otištěny v HOSTu, Tvaru a Psím Víně. V edici Stůl mu vyšla v roce 2009 sbírka Násilí bez předsudků. Druhé vydání vyšlo ten samý rok v nakladatelství Petr Štengl jako první kniha edice Pop. 
Je zástupcem šéfredaktora časopisu pro současnou poezii Psí víno.

Násilí bez předsudků

Prvotina Jana Těsnohlídka ml. je básnicky ambiciózní projekt. Expanzivní styl psaní v nejlepších chvílích střídá fotograficky zachycený okamžik příkré meditace. Kritika spatřuje ve sbírce možnou generační zpověď (K. Piorecký, Tvar 14/09), ale také poezii, která se knižně vydávat neměla, manipuluje a její autor „kecá“ (O. Hanus, tamtéž). Jan Těsnohlídek ovšem v žádném případě nepředkládá lyrizující žvást. Texty jsou určeny pro inteligentní publikum spíše než pro úzce orientovaný poetariát.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace