Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2002 se stali

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2002 se stali

Jaroslav Rudiš za knihu Nebe pod Berlínem (Labyrint)

Martin Langer za knihu Pití octa (Host)

Porota:

  • Jaromír Hořec, docent Univerzity Karlovy (předseda poroty)
  • Josef Chuchma, literární kritik
  • Robert Krumphanzl, publicista, literární kritik
  • Ladislav Nagy, literární kritik, překladatel
  • Marek Vajchr, literární kritik

Jaroslav Rudiš

Vyrostl v Lomnici nad Popelkou. Navštěvoval gymnázium v Turnově, po něm vystudoval Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci (obor němčina – dějepis). Dále studoval v Praze a Curychu. V letech 2001 až 2002 pobýval v Berlíně, kde obdržel novinářské stipendium na Svobodné univerzitě. Pracoval jako učitel, DJ, manažer punkové skupiny, hotelový portýr a naposledy jako novinář deníku Právo. Nyní je spisovatelem na volné noze. Příležitostně vystupuje se skupinami U-Bahn a The Bombers. Píše také písňové texty (mj. pro skupiny Umakart a Lety mimo). S básníkem a prozaikem Igorem Malijevským pořádá v pražském Divadle Archa každý měsíc literární kabaret EKG. Vydal trilogii komiksů Alois Nebel (Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory; spolu s kreslířem Jaromírem 99, tj. Jaromírem Švejdíkem) o česko-německém výpravčím vlaků, sloužícím na malé stanici v Sudetech. S germanistou Tomášem Dimterem pro vydání připravil knihu Německá čítanka. Gutenbergova čítanka současné německé prózy (Labyrint, Gutenberg, 2005). Jaroslav Rudiš žije v Praze.

Martin Langer

Vystudoval kvasnou technologii piva a sladu na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze, poté pracoval mimo jiné jako knihkupec, sládek, dělník, myč nádobí a mistr v kořenářské výrobě. Dnes je zaměstnán v soukromé televizi Prima, žije v Praze. Je členem Umělecké besedy a redaktorem revue Život. Své básně, fotografie a texty publikuje v Revolver Revue, Host, Tvar, A2, Weles, Prostor Zlín, Literární noviny, Lidové noviny, UNI, Fragment, Iniciály, Vokno. Zastoupení v antologiích: Sborník Radia 1 Jedním uchem dovnitř (Labyrint), Vrh křídel, Czech Literature at the Turn of the Millenium/Neue tschechische Literatur an der Jahrtausendwende (MK ČR), Antologie české poezie II. (Dybbuk). Věnuje se černobílé fotografii, např. cyklus Cesta kolem, Host, Staré ženy, Tiché věci. Natočil autorské dokumenty: Cesta kolem - Balada o čase a stroji, Nová náboženská hnutí v ČR I., II.díl (Univerzita Pardubice). V letech 2001-2006 realizoval filmové portréty: Olbram Zoubek, Ilja Hurník, Věra Janoušková, Miloslav Chlupáč, Miroslav Pacner, Oldřich Smutný, Jiří a Ondřej Suchý, Emanuel Ranný, Leoš Slanina Bacon, Bohumil Hrabal.

Nebe pod Berlínem

Styl prvotiny Jaroslava Rudiše vychází z volného toku vyprávění hlavního hrdiny. S téměř až hrabalovským citem pro jazyk ušpiněný životem zaznamenává promluvy, které mezi sebou a s ním vedou všechny ty postavy a postavičky, s nimiž se v Berlíně a pod ním setkává. Kniha napsaná ve strhujícím tempu, současně, a navíc zábavně. Vyzrálý debut si nekonformními scénami získá nejen mladé čtenáře, milovníky Wima Wenderse a punk-rockové hudby, ale i ty, kteří si pamatují ještě NDR, umělohmotné indiány, pokrokového zpěváka Deana Reeda nebo to, jak naši východoněmečtí sousedé přelézali na podzim 89 zdi západoněmecké ambasády, aby pak své trabanty nechali napospas přičinlivým Pražanům.

Pití octa

Po několikaleté přestávce přichází jeden z nejzajímavějších básníků mladé básnické generace (nar. 1971) se svou čtvrtou knihou. Je evidentní, že tendence patrná v jeho dřívějších sbírkách: snaha prolamovat se skrze nejrůzněji nasvěcované výseče reality (konkrétních míst a příběhů) do hnutí duchovních a mnohdy až mystických zaujetí, se v jeho nové sbírce vyhrocuje. 
Langrovy texty balancují mezi záznamem situací a reflexí, přičemž stále častěji získává vrchu uvažování o filozofických otázkách lidské existence. Zejména pak snaha definovat „já“ v rámci světa a duchovního řádu.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace