Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2011 se stala

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2011 se stala

Františka Jirousová za knihu Vyhnanci (Eroika)

Porota:

  • Jiří Peňás, vedoucí kulturní rubriky Lidových novin (předseda poroty)
  • Markéta Hejkalová, nakladatelka a spisovatelka
  • Petra Hůlová, spisovatelka
  • Tomáš Kubíček, vedoucí katedry bohemistiky FF UP v Olomouci
  • Michal Škrabal, redaktor časopisu Tvar

Cena Jiřího Ortena 2011 - užší nominace: Františka Jirousová: Vyhnanci, Zuzana Frantová: Vikinská princezna aneb Velké velrybí vyprávění, Jaroslav Balvín: Mácha: Deníky. Turistický průvodce

Nominaci proměnila ve vítězství Františka Jirousová.

Františka Jirousová

Spisovatelka. Narozena v roce 1980. Vystudovala Policejní akademii v Praze. Od roku 2003 studuje filosofii na UK v Praze, kde se zaměřuje především na filosofii křesťanskou. V Praze také pracuje jako archivářka v samizdatové knihovně Libri prohibiti. Žije střídavě na Vysočině ve Staré Říši. V roce 2000 získala 2. cenu v soutěži nepublikovaných spisovatelů Knižního klubu za knihu Velmi vzdálený oheň, která byla v témže roce vydána. 
Se spisovatelkou Janou Bauerovou založila v roce 2004 literární skupinu Katolická dekadence, která zatím funguje jako internetová komunita lidí se spřízněnými názory.

Vyhnanci

V dočasně opuštěném domě se náhodou sejdou čtyři dospívající lidé. Každý z jiného důvodu chce na chvíli utéct do samoty a vyřešit své nejhlubší konflikty se světem i se sebou. Ať už je to vyrovnání se s homosexuální orientací, volba budoucího povolání, konflikt mezi anarchistickým způsobem vnímání světa a potřebou nějakého řádu, nebo problematický vztah s rodiči i minulostí. Mezi třemi obyvateli domu vzniká zvláštní milostný trojúhelník.V hlubší rovině sledujeme především názorový konflikt mezi psychicky rozervaným, dekadent-ním ateistou Štefanem a jeho silně nábožensky založenou sestrou Nikolou. V rovině nejspodnější jde o otázku, jak spojit dva zdánlivě protikladné světy.
Svět lidí s dekadentně estetickým pohledem na svět, tvrdých k sobě sama i ostatním, se světem křesťanské víry a etiky.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace