Vítězem Ceny Jiřího Ortena 1993 se stal

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 1993 se stal

Michal Viewegh za knihu Báječná léta pod psa (Petrov)

Michal Viewegh

Jeho otec byl inženýr chemie a matka je právnička. Maturoval roku 1980 na gymnáziu v Benešově, poté (po nedokončeném studiu ekonomie na VŠE) vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (studium dokončil roku 1988). Již od začátku studia v roce 1983 publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru – učil na základní škole v Praze 5 – Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání. Jeho kritikové tvrdí, že píše „podivným stylem“ a jeho knihy řadí k tzv. „nízké literatuře“. 
Kromě románů, je i autorem literárních parodií (Nápady laskavého čtenáře, 1993). V posledních letech vydává pravidelně každé jaro novou knihu, které se prodá i okolo 50 000 výtisků.

Báječná léta pod psa

Satirický a humorně laděný román, který je rodinnou kronikou zachycující období od roku 1952 do gorbačovské perestrojky.
Román byl přeložen do několika světových jazyků a dočkal se i filmové a divadelní podoby. Knihou Báječná léta s Klausem (2002) se po deseti letech dočkal také svého volného pokračování.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace