Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2005 se stala

Vítězem Ceny Jiřího Ortena 2005 se stala

Kateřina Kováčová za knihu Hnízda (Centrum křesťanské kultury sv. Vojtěcha)

Porota:

  • Jaroslav Med, vědecký pracovník Ústavu pro českou literaturu AV ČR, vysokoškolský pedagog (předseda poroty)
  • Božena Správcová, redaktorka časopisu Tvar
  • Ivan Binar, spisovatel, bývalý předseda Obce spisovatelů
  • Jaromír Slomek, literární kritik, publicista a editor
  • Michal Jareš, Ústav pro českou literaturu AV ČR, redaktor časopisu Tvar

Kateřina Kováčová

Vystudovala češtinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Během studia spolupracovala se studentským časopisem Pandora. Publikovala v časopisech Psí víno, Plž, Host a Tvar, ve sbornících Hořovice Václava Hraběte (Městské kulturní centrum Hořovice, 2000) a Denní hvězdy, noční ptáci (Městská knihovna Varnsdorf, 2002).

Hnízda

Básně i prózy Kateřiny Kováčové jsou syrovými, až krutými vzpomínkami na dětství a domov, kdy obyčejné věci a děje jsou očarovány představami a proměněny až v jakési obludárium všedního dne.

„Ačkoli formálně rozdílné, tvoří všechny tři části kompaktní celek se silnou výpovědí o mezilidských vztazích. Je to systém, hutné příběhy do sebe zapadají, vracejí se v jiném kontextu, v upřesněném určení. Autorka neskrývá zdroje své poetiky, čerpá ze života bez příkras, v prostém příběhu nebo situaci nalézá hluboký význam. Je to drsné a krásné, žádné čarování, tak to prostě je a my Kateřině Kováčové věříme. Je důslednou hledačkou pravdy a s literární tvorbou to myslí smrtelně vážně. Dílo je přesvědčivé, žádné klouzání po povrchu, tady jde o život.
Kateřina Kováčová touto knížkou bezpochyby neřekla poslední slovo. – Škoda jen, že zvnějšku je to publikace nepěkně upravená, opatřena ilustracemi, které notně pokulhávají za obsahem, což je matoucí a literárním kvalitám díla na škodu.“ 
Ivan Binar (Tisková zpráva Mladá fronta, a.s.)

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace